onsdag 2 november 2016

Napoleonbakelser!

Hello,

I Söndags drog Oscar till och bakade Napoleonbakelser. Jag måste erkänna att jag var väldigt skeptiskt till det hela från början.....Men, han gav sig inte utan skulle pråmt göra dessa. Och med facit i hand så klarade han utmaningen med bravur!!! Jättefina, smarriga bakelser! Det svåra med såna här bakelser är att dom består av smördeg som man ska kavla ut i "treslag". Alltså kavla ut, vika ihop i tre delar. Kavla ut igen osv.....ett fasligt kavlande och kylning om vartannat. 
Kavling pågår

Här kommer receptet om ni känner er manade:

NAPOLEONBAKELSER 
ugn 225 grader
Smördeg
4 dl mjöl 
1 nypa salt
250 g smör, kallt i bitar
1 äggula
1 tsk pressad citron
knappt 1 dl vatten
Smörkäm
Här tog vi färdig kokmarsan. Ca 2 dl 
Fyllning
3–4 msk äppelmos 
3 dl vispgrädde
Garnering
2–3 msk hallonsylt
Glasyr
1 ½ dl florsocker
2–4 tsk vatten
Gör så här:
Skär smöret i bitar och släng ner i matberedaren. Tillsätt mjöl, salt och mixa lite. Tillsätt resten av ingredienserna och kör snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt i kylskåp 15-30 minuner. Kavla ut degen till en tunn fyrkantig ruta. Googla på treslag om ni inte vet hur ni ska kavla ut. Låt degen vila svalt mellan varven. 

Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm direkt på en plåt med bakplåtspapper. Nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen 10-15 min eller tills den har fått en lite brun yta. Håll koll, vi höll på bränna upp den. Låt den kallna helt på plåten. Jämna till kanterna efter gräddningen och dela bottnen i 3 lika breda delar.
Bred ut ett lager äppelmos på den understa bottnen och lägg sedan på nästa botten och bred ut ett tjockt lager vaniljkräm.
Vispa grädden och bred ut ett riktigt tjockt lager ovanpå vaniljkrämen. Sen brer du ett tunt lager sylt på sista botten där den ligger på plåten. 
Rör ihop glasyren och bred ut den på sylten. Låt det hela stelna svalt. Sedan skär du syltlängden i ca 4 cm breda bitar, och lägger dessa ovanpå grädden. Skär sedan resten av bakelsen med en vass kniv. Ställ svalt för att stelna till lite. Våra hade en tendes att vilja tippa, så skär inte för smalt, gör hellre lite mer fyrkantiga bitar är mitt tips.
RESULTATET!!! Superfina bakelser. Riktigt bra tycker jag för att vara första gången
Goda var dom också!


/ADJÖKEN 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar