tisdag 30 september 2014

SKORPED! En liten by med STORT innehåll

God afton, bönder, drönare, skorpedsbor å alla andra....

Jag skrev ett inlägg på Facebook igår om vår fina bygemenskap här i Skorped. Inlägget blev bara längre och längre.....gick liksom inte att sluta skriva. Det om något är väl ETT BRA BETYG på vår by? Att det finns så mycket bra att det bara flödar över. Vi i byn välkomnar alla som vill flytta hit!!

Varsågod och läs, om ni orkar.
SKORPED har en FIN BYGEMENSKAP!
I Skorped finns alla möjligheter till gemenskap, där ALLA är välkomna. Här finns aktiviteter och arrangemang för de flesta intressen. I sportklubbens regi finns det möjlighet att gå på gympa två gånger i veckan, cirkelfys en gång/vecka. Cykelkvällar på våren, tennisplan, minigolfbana, bad/simning/volleybollplan i Vika. Längdskidåkning och Ishockeyrink vid skolan. För barn har i år funnits möjlighet till fotbollsträning och matcher i Viking cup. Skidträning för barn/ungdomar vintertid. Byn har ett damlag i division 3. Vid hemmamatcherna på Bränna är det alltid stor publik! Allt detta är möjligt eftersom många ställer upp och hjälper till. Städdagar/röjningsdagar tex i Vika annonseras på anslagstavlor/fb så alla som vill kan va med. Och de som ställer upp arbetar helt utan ersättning, däremot blir det "betalning" i form av gemenskap, många skratt och trevligheter. SSK har ett flertal sektioner och massor av bybor lägger ner många timmars arbete för att alla ovanstående aktiviteter ska fungera. Hårt jobb men roligt då man får vara tillsammans.
Sen har vi Babtistkyrkan och Svenska kyrkan som är öppen för alla. Miniorer, scouter och söndagsskola för barn/ungdomar. Även här ett enormt arbete av frivilliga. Bibelkvällar/caféer/underhållning mm. Anslag sätts ofta upp med inbjudan till aktiviteter. Så här har alla möjlighet att närvara.
Skorped har en fiskevårdsförening som arbetar med inplantering av ädelfisk, röjning av åar och bäckar, fixar ved till vindskydd osv. Så för den som är fiskeintresserad finns det absolut en fridfull sysselsättning 
Många föreningar runt om i byn ordnar alla möjliga tillställningar. Bla Lännäs Byskoleförening. Nu sist i Fredags i form av "Vitterhistorier" Helt säkert en stämningsfull kväll med fin gemenskap. Och om ni känner för att dra en styrdans i helgen så arrangerar Byvattnets bygdegårdsförening dans på Lokalen i Byvattnet. (se anslag på konsum)
Här i lilla SKORPED har vi sån tur att det till och med finns en restaurang och pub. Där kan man när som helst slinka in om man känner sig sugen på god mat, en svalkande öl eller kanske en godispåse, och på köpet kan man byta några ord med andra som slunkit in i samma ärende. Trevligt.
I Skorped har det ordnats buggkurser, kurser i timring, matlagningskurser, barngympa, husvagns-kick off, stor och liten mm mm. Vi har ett bibliotek, Vi har en Hästgård, Vi har Konsum, Vi har Guldsmedsaffär, Vi har bank, Vi har lekpark, Vi har skola, Vi har dagis, Vi har en uppsjö av DUKTIGA egen företagare, Vi sopar våran byväg på våren, Vi ordnade med gemensamma krafter en bensinstation, Vi gick man ur huse när det fixades "Haiti-café" på Servicehuset, Vi...
Äh! Nu orkar jag inte skriva längre. Jag säjer i alla fall att:
VI HAR EN FIN BYGEMENSKAP
Tack å huj//
GillaGilla ·  · 


Tack å hej från LANTISLYGDMAN

Hästgård Mosjö stall :-)

Morning!

OJ!! Vad Nova tyckte det va skoj med sin första ridlektion :-) Jag säger det igen. Vi har det för HIMLA BRA här i Skorped. Till och med "egen" hästgård där vi kan ta ridlektioner. Kom ihåg det allihopa där ute, om ni är sugen på ridning :-)
KUL! 

Det var intressant för mamman i familjen också. Jag fick träffa både Mosjö Stalls fina hundar och sen hann Nova fråga om vi fick se papegojan med, så vi fick säja hej till Bobo! Jag blir så sugen på en egen papegoja. Måste surfa in på blocket och kolla om det finns nåt lämpligt exemplar.....
Tror minsann att Bobo var en sån här :-) Undra vad undulaterna säger om jag kommer hemdragandes med en prima papegoja???

Tjingeling/måndag 29 september 2014

RIDLEKTION!

Tjo ho!!


Äntligen har jag fått tummen ur och bokat in så Nova ska få prova på ridning. Hon har surrat hur länge som helst om hästar och om att få börja rida.....och nu har vi det ju så himla BRA här i SKORPED att det finns en hästgård i Mosjö, där man kan boka in alla möjliga lektioner =  

Hästgård Mosjö Stall! 


Så idag efter skolan ska Nova få åka dit och få sin första lektion. Som hon har längtat :-)))

Är ni nyfikna vad Mosjö Stall har att erbjuda? Kika in på deras hemsida www.mosjostall.nu

Hörs å syns/

söndag 28 september 2014

SKÖRDA :-)

  • Hej hopp!

  • Inte för att skryta.....Men, helsicke vilken djävulskt stor skörd jag fick i mitt pärland i år :-) Grävde upp godsakerna här om dagen, för jag hade ju till å med glömt bort att sötnosarna fanns där nere i marken. 
  • Kolla in! En hel hink med potäter. Inte illa för ett land som består av några enstaka riskor och som fått NOLL skötsel och kärlek. Tog upp dom sista morötterna ur landet också, då jag liks va i farten, korta å tjocka typer va de kan man säja!
  • Varsågod! Här kommer några smarriga kontaktannonser:
  • Ha, ha! Den här killen kunde tänka sig ALLT
Å den här gubbstrutten hade ju humorn i behåll i alla fall :-)


  • NEJ tack till barn!

  • He, he, he!! 
  • Ärlighet varar kanske inte alltid längst.....han fick nog inte många svar...Over and out from Lantislygdman!!

lördag 27 september 2014

Skrapa triss...

Tjo å tjim!

Nu jäklar ha jag vöre på Konsum och löst ut min trissvinst á 60kr mot TVÅ nya lotter.....Vad skönt det ska bli att få vara miljonär inom en snar framtid :-))))
Snart kan ni se mig glida omkring i en sån här!

Tjing/Tjuvar i SKORPED!!

Nog äre väl själva den!! Att det inte gå an lått bli nånting.......Läste i dagens ÖA att nån idiot stulit TIO stycken renskinn ur en grillkåta och en motorsåg någonstans här i Skorped, allt till ett värde av 10 500 kr. Hoppas tjyven sågar sig med sågen hen stulit!! 

Nä, nu tar vi en kopp kaffe på det här pojkar!! 

fredag 26 september 2014

DANS i Byvattnet


DANS I BYVATTNET!!

Nu gott folk är det dags att sparka ur klövarna!! Bo christerz bjuder upp till dans på lokalen i Byvattnet den 4 okt. Älbuffé med dans...Allt det blir ditt för den nätta summan av 150 riksdaler!! Så det är inget att vänta på. Kasta er på telefon och ring å boka biljett hos:

Åke Eriksson 0661-330 00

eller

Tommy Karlsson 0661-320 21


Harne bli grejjern de!!! Och kom ihåg....detta är en bjudningsdans = Så medtag egen dryck efter behag! OBS! Tänk bara på att inte ta med för lite :-)))))

To: lindaandrettia@spray.se
Cc:
Subject: DANS i Byvattnet

torsdag 25 september 2014

Prova glasögon.

Tjao!

Vilken trevlig eftermiddag vi hade i Övik igår. Nova provade typ tusen glasögon och Oscar shoppade kläder på löpande band. Och sist men inte minst FIKADE vi på Café Oscar!! Det är viktigt när man är i stan...
Vi hamnadeSmart Eyes! Visste inte riktigt vart vi skulle gå nånstans, så vi råkade ramla in på den butiken. Å det var en glad överraskning!! Ett par glasögon var nämligen helt GRATIS tills barnet är åtta år. Schysst!! Men, vi köpte ett par till så slutsumman blev strax under tusenlappen. Billigt tycket jag för två par glasögon :-)
Jodåå! Länsman kunde inte hålla sig. Jag provade några bågar jag med. Helvett!! Vad klok och vuxen man se ut i  brillor...
Oscar valde den äckligaste bakelse man kan köpa för pengar = Grodbakelse!! Men, han va nöjd.
Nova tog en prinsesstårta. Klok jänta!.....Och jag tog den godaste latten som finns i stan 

Puss å kram/
onsdag 24 september 2014

SKÖNT!!!!

Men, jäklar vad härligt med en 8 kilometers runda så här på morgonkvisten. Strålande sol och minusgrader, kan inte bli bättre!! Friskt som bara den :-)

Ja ha, vad händer i mitt liv idag då?

Jo, har kommit på att jag helt glömt bort att "ta opp pärern" ur mitt gigantiska land, så jag gett hä ut mig och gräva lite å se om det eventuellt finns en måltid under backen.....och på eftermiddan bränner jag å barnen till stan så Nova får välja vilka bågar hon vill ha på glasögonen.
Och känner jag jäntan rätt så blir det ROSA bågar!
 
Synes/
 
 

tisdag 23 september 2014

Gulsele!

Yes, vi hann en sväng till Gulsele i helgen också. Där är det förjävla fint alltså!!! Där skulle man ha mutat in lite tomtmark och byggt sig en stuga.... :-)
På plats vid avlägget. Här är det många som stannar med husvagnar och bilar. Väldigt nice. Synd bara att bärplockarna hade grisat ner en hel del. Jag fick ihop en stor påse full med skräp innan vi åkte hem....dessutom hade Oscar fullt sjå med att elda "Thai-handskar" som han sa.....massor med handskar bara kastade runt backen! (obs! finns ju såklart inget som säger att de va thailändare som skräpat ner).
Här bodde Mormor och Morfar innan kraftbolaget köpte in deras hus och rev det
Nova provar en prima brygga!


 Infarten till Gulsele Kraftverk
En kvälls-selfie med en trött Nova :-)
De gå rakt inte att knäppa fula bilder i Gulsele. Är så jämarns fint vid vattnet!

VACKERT!!!

Nu ska jag ladda upp med riktigt starkt kaffe för idag blir det utbildning hela dagen i Bredbyn, och då vill man ju va på hugget! 

Tjingeling/måndag 22 september 2014

Fri-campa :-)))

Tusan! Det är riktigt skoj att "Fri-campa" ibland också. Vara nära naturen, chilla, grilla och umgås framför elden medans mörkret faller....Lugnt och fridfullt.
Här drar vi iväg mot nya jaktmarker..
En mamma och två "glada" barn i baksätet?

Framme!
Ut på upptäcksfärd...
Skoj att utforska ett kraftverk.
Här ska vi fram med kaffetermosarna och sätta oss å fika :-)
Barnen tyckte det va jätteskoj att hoppa omkring på alla STORA stenbumlingar som fanns utmed älven
Tävling i vem som först lyckas knyte en riktig knut!
På vår "femstjärniga" camping fanns det ett schysst bord som vi kunde bulla upp alla våra godsaker på när det blev dags för grillning :-) Jäklar, va GÖTT de va. Och vad mysigt det är att va ute och campa på hösten när det blir mörkt. Vi tände marcaller och ljus och satt å löka framför elden hela kvällen. NICE!!!

Syns å hörs/
söndag 21 september 2014

Fw: Gulsele by night!!

Tjo ho!!

Det blir aldrig som man tänkt.....Vips så utökades campingturen med en natt till!!! HÄRLIGT! Nu är vi i Gulsele och igår va vi runt på sightseeing i byn. Jämarns va olikt sig det är där Mormor å Morfar hade huset....


<-----Ursprungligt Meddelande----->
From: 46706501662@mms.telia.com
Sent: 9/20/2014 10:57:55 PM
To: lindaandrettia@spray.se
Cc:
Subject: Gulsele by night!!

Gulsele by night!!

lördag 20 september 2014

Rofullt!

Hej hopp!

Stora lökardagen på "våran" camping :-) vi grillar korv och marshmallows på löpande band å drick riktigt GOTT kokkaffe! Åsså lög vi en hel del a...

Strålande tider :-))))


<-----Ursprungligt Meddelande----->
From: 46706501662@mms.telia.com
Sent: 9/20/2014 1:44:21 AM
To: lindaandrettia@spray.se
Cc:
Subject: Rofullt!

Rofullt!

fredag 19 september 2014

Fw: Campa!!

Så här campar vi. Kan destinationen bli RAMSELE i slutändan??<-----ursprungligt meddelande-----="">
From: 46706501662@mms.telia.com
Sent: 9/19/2014 10:07:39 AM
To: lindaandrettia@spray.se
Cc:
Subject: Campa!!

Campa!!

Jag har en Morakniv!!!

Strålande tider :-)


Vilken tur med vädret, strålande solsken! Det bådar gott inför husvagnsutflykten. Men, nog äre väl klåen att Linda ska va så omständig då hon ska packa! Förbanne mej ä hele husvagna full med grejer snart, å vi ska va borta en fucking natt!!! Men, jag har sagt det förr. Jag gillar inte att fara "oklädd". Man måste vara rustad för ALLT.  

Det enda som jag med säkerhet vet att jag INTE ska packa är mina high heels. Nå högklackade skor kommer absolut inte att behövas dit jag ska. Däremot ska jag ha en rejäl MORAKNIV med mej :-)))) 

3. Brukar du boka hotell via internet?


Betalar du hotell och annat boende via internet?

4. Följer du några dieter?

Följer några dieter

5. Hur påverkas du av finanskrisen?

Hur påverkas du av finanskrisen
OVER AND OUT from Lantislygdman 

torsdag 18 september 2014

Packa....

Tjo å tjim!!

Tusan va trevligt att få packa husvagnen :-))))))) I morgon bär det iväg på äventyr.....Det ska grillas, umgås, fikas, drickas kaffe osv.....precis som när man sommarcampar alltså!!

Vagnen drar västerut om jag kan väderstrecken rätt. Alltså INTE mot Gullvik som på bilden
 Ja, just de! Några stackars ÖL har det packats i vagnen också såklart. Kan va bra att hitta nåt törstsläckande till fläskfilén å bearnésåsen :-) 

PUSS//


Nu blir det glasögon!

Hello out there!

Nu blir det glasögon för Nova. Hon ser inte så bra, har läkarn konstaterat, översynt heter det visst....
I alla fall fick vi med oss ett recept på glasögon hem, så nu blir det att älga iväg till en optiker och införskaffa glasögon, men det var inte lönt igår eller idag. Ögondropparna man får innan undersökningen gör att man ser ännu sämre än vanligt och är ljuskänslig. Det kunde sitta i dagen efter också. Får väl åka in till stan nån dag nästa vecka :-)

Efter sjukhuset slank vi in på JULA en sväng.....Man får ju tametusan SKÄMMAS! Jag handlar snart mer på Jula än på klädaffärerna :-) Gjorde massor av schyssta inköp bla ett par kängor och handskar, och vad kan då vara i görningen? Jo, Länsman ska ut med husvagnen i helgen. En sista höst-tur!!!

Sen provade jag faktiskt ett par skitsnygga byxor på Bik Bok....Men, så kom jag ihåg att jag lovat mig själv att ha KÖPSTOPP på onödiga kläder, så snyggingarna hänger kvar i butiken.

Får väl se hur det blir med det däringa köpstoppet. Det ska ju bli dans i BYVATTNET i oktober å då behöv man absolut nåt extra snöggt på kroppen, eller hur??

Nu mot kaffet/Tjing

onsdag 17 september 2014

Väntans tider..

Hej å hå!!

Bästa stället att fördriva tiden på medans vi väntar på att ögondropparna ska verka. Negerbollar!!!


<-----ursprungligt meddelande-----="">
From: 46706501662@mms.telia.com
Sent: 9/17/2014 2:04:57 AM
To: lindaandrettia@spray.se
Cc:
Subject: Väntans tider!

Väntans tider!

Mot Sjukhuset,

God morgon!!!

Nu drar jag och Nova iväg mot sjukhuset......hoppas det går bra nu då. Kanske Herr Doktor kan undersöka mina ögon med i samma veva? Tyck faktiskt att jag blive lite "skumögd" på sista tiiiin. Vört de ä gammeldomen som slage till????

Syns å hörs//


tisdag 16 september 2014

Remiss!

ÄNTLIGEN ska Nova få fara på sjukhuset och träffa en ögonläkare.....har väntat på en tid i snart åtta månader nu! Enligt remissen skulle det va två månaders väntetid. Vört dom ha mycket göra där a??

Ja, ja. Tur att vi får fara dit imorgon i alla fall. Min lilla gumma klagar att hon ser suddigt....


måndag 15 september 2014

JORDSKALV!!!!!

Herrejösses!

Nu äre bäst å hall ti sä!!! Huset skaka till rejält här på eftermiddan.....Trodde först att de va nåt som "SJ-göbba" höll på med vid järnvägen. Men, det verka ha varit en jordbävning!

Kopierade denna text från ÖA:

Uppgifter om jordskalv


En jordbävning inträffade i Ångermanland under måndagseftermiddagen.

Det var strax efter 15-tiden som huset började skaka för Jan-Olof Larsson i Bussjö utanför Kramfors.
– Vi trodde att hela huset skulle rasa. Hunden blev alldeles livrädd och hoppade en meter upp i luften, säger han.
Anders Olofsson befann sig i Forsmo kraftverk när han fick ett telefonsamtal från sin pappa.
– Han bor vid Hågesta och kände av skakningarna. Han var orolig eftersom han trodde att jag befann mig under marken, säger han.
Även i Hjälta kändes jordbävningen.
– Jag har en kompis som bor där med sin flickvän och de kände tydligt att det rörde sig i marken, säger Anders Olofsson.
Att det rörde sig om en jordbävning bekräftas av Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet.
– Klockan 15.08 inträffade en stor jordbävning. Allt är preliminärt ännu men det verkar vara magnitud fyra. Det är väldigt ovanligt i Sverige och i svenska förhållanden. Det sker kanske vart tionde år, säger han.
De exakta uppgifterna saknades ännu strax innan 16-tiden eftersom mätinstrumenten inte skickar informationen i den realtid som mätningarna sker, uppger Ari Tryggvason.
Uppgifterna om jordbävning innefattar även centrala Sundsvall. Strax efter 15-tiden uppmättes ett skalv som var över fem på Richterskalan,skriver Sundsvalls Tidning.
Allehanda.se återkommer med mer information

Moderater å Sverige Demokrater...

Har ingenting alls med varandra att göra.....förutom att det finns EXAKT lika många vardera av anhängare här i Skorped (enligt dagens ÖA). 15 Moderater och 15 Sverige Demokrater. Ett parti fick förresten NOLL röster här i byn, nämligen F!....

Sen finns det 189 st Sossar i Skörpe och  tre ynka Miljöpartister :-)

Ja, ja, slutsurrat om politiken nu.

Nån kanske mot förmodan undrar hur det gick för Linda när hon skulle ävles å göra Creme brulee här om kvällen??
Creme brulee består av grädde, äggulor, socker och vaniljstång...Som vispas å kokas och gräddas i vattenbad i ugn.
Här är det gräddat och klart för sockerbränning :-)
 
Harne va roligaste momentet! Fick leta fram en riktigt rejäl gasolbrännare....det var såklart slut på gas i den brännare som egentligen skulle användas :-)
Resultatet! Råsockret fick en fin bränd yta.  Jag tror att vi lyckades :-) Creme bruleen var alldeles len och mjuk i smaken med knaprig sockrig yta. Betyget klart godkänt.....Fast nog finns det efterrätter som är GODARE om man ska va petig. Tex pannacotta, chokladmousse, cheesecake osv..... 


Nu UT OCH SPRINGA!!!